Skip to content

Fettfjerning på magen: hvilke alternativ finnes?

 

Hvorfor har vi fett på kroppen?

Fett bidrar til å gi kroppen vår energi. Fettvevet i huden isolerer og beskytter våre indre organer og inngår i alle membraner og cellestrukturer. En viss mengde fett er livsnødvendig for oss. Det er forskjeller mellom fettvev som er tilstede i subkutane områder og visceralt fettvev tilstede i bukhulen. Disse inkluderer anatomiske, cellulære, molekylære, fysiologiske, kliniske og prognostiske forskjeller Visceralt fettvev har større adipocytter og er mer metabolsk aktive og følsomme for lipolyse og er mer insulinresistente sammenlignet med subkutane fettceller som ligger i huden vår (Ibrahim, 2009).

Fettansamling på kroppen vår

Mange plages med ansamlinger av fett, overflødig og hengende hud – spesielt på magen etter vektnedgang eller graviditet. Det å bli kvitt magefett kan være utfordrende hos enkelte, selv med riktig kosthold og trening. Man kan trene bort magefett til en viss grad, men dersom man ønsker å bli kvitt magefett fort kan man benytte ulike metoder som fjerner en viss andel fett permanent. Det er forskjell på kvinner og menn, kvinner har generelt en høyere fettprosent enn menn og det legger seg gjerne ulike på kroppene våre, men magefettet hos menn legger seg raskere enn ellers på kroppen (Blaak, 2001). Det finnes ulike metoder for å fjerne fett, både kirurgisk og ikke-kirurgisk. Det er ingenting som erstatter en god livsstil med et balansert kosthold og fysisk aktivitet, men dersom man ønsker kan man få hjelp til å redusere omfanget på steder som for eksempel på magen.  

Fettsuging: liposuction

Fettsuging er en kirurgisk måte å fjerne en stor andel subkutant fett på. Man trenger kun en behandling før man ser resultater og man kan stort sett gå hjem bare noen timer etter prosedyren er utført. Kirurgiske tilnærminger som fettsuging fokuserer på å fjerne subkutant fett, det fjerner ikke visceralt fett som legger seg rundt våre indre organer. Det viscerale fettet bør dersom oppstått reduseres med kosthold og mosjon. Fettsuging utgjør risiko for infeksjon, blødning og postoperativ arrdannelse. I tillegg har ikke fettsuging noen metabolsk fordel. Tilhelingstiden er som regel noen dager men man bør unngå hard fysisk aktivitet i noen uker og det kan ta flere måneder før postoperativ hevelse i vevet går ned og man ser først da det fulle resultatet.

 

Laserbasert fettsuging “SmartLipo”, Radiofrekvens og SculpSure

SmartLipo som også kalles laser fettsuging bruker trippel bølgelengde laserteknologi for å kaste uønsket fett rundt i musklene og stramme løs hud uten kirurgi. Kroppen vil deretter skille ut de ødelagte fettcellene ABCS (2021). Det finnes også UltraShape som bruker ultralyd til å bryte opp fettceller, samt radiofrekvens som kalles Vanquish som brukes kun for magefettet i følge DermatologyTimes (2021). SculpSure benytter laser som varmer opp fettcellene og minsker de, deretter vil de gjennomgå celledød og flushes gjennom lymfesystemet. 

Cryolipolyse

I følge Hwang et el. (2020) er kryolipolyse et ikke-invasivt alternativ til kirurgiske prosedyrer som også reduserer det samme subkutane fettet uten å ødelegge omliggende vev.  Denne metoden ødelegger ikke omliggende vev. Fettfjerning uten kirurgi kan fjerne magefettet på lik måte som plastisk kirurgi med fettsuging. Prosedyren forårsaker apoptotisk celledød og reduserer tykkelsen på det subkutane fettet. Det er heller ikke vist endringer i serumlipider eller lever prøveresultater ved bruk på abdominal fett. CoolSculpting fra Allergan er en FDA-godkjent merkevaren som benytter kryolipolyse. Food And Drug Administration (FDA) har som formål å sikre effekten og sikkerheten til produkter. 

 

Kryolipolyse bruker frysende temperaturer for å bryte ned fettceller. Kulden skader ikke andre celler som den gjør med fettceller og skader derfor ikke huden. Den kalde temperaturen bedøver det behandlede området. Etter prosedyren kan det ta 12 uker før fettcellene forlater kroppen og man kan forvente opptil 28% fettfjerning i følge de studiene som har blitt utført med CoolSculpting.

Sammenligning av de ulike metodene for å fjerne fett:

Fettsuging er noe mer risikabelt enn med kryolipolyse da det er kirurgisk og vanlige sideeffekter kan være skjevhet i hudens form som kan resultere i klumper eller innsøkk. Hyperpigmentering, væskeansamling, midlertidig eller permanent nummenhet, infeksjon og innvendig sår. Mer sjeldnere kan blodpropp, kardiologiske problemer eller komplikasjoner relatert til anestesi oppstå.

Kryolipolyse er ikke-invasivt og eliminerer kirurgiske risikoer. Vanlige sideeffekter er hud dragning mens prosedyren utføres, vondt, smerte eller sviende følelse. Blåmerker, rødhet, hudfølsomhet og hevelse er vanlig etter prosedyre. Mer sjeldnere bivirkninger som paradoxal hyperplasia kan oppstå som er en veldig uvanlig reaksjon som kan gjøre at fettcellene forstørres etter behandling og er vanligst hos menn. Kryolipolyse, eller nærmere bestemt CoolSculpting er trolig den behandlingen utenom kirurgisk fettsuging som har vært gjennom kontrollerte studier over lang tid med over 7 millioner utførte behandlinger.

Er du en kandidat eller hva bør du velge?

Fettsuging kan være utmerket alternativ for å redusere større forekomster av overflødig fett, det kan forbedre figuren betydelig. Ikke-kirurgisk fettreduksjon kan passe om du allerede har din ideelle vekt og har god hudelastisitet med sta problemområder, flere behandlinger kan være nødvendig med denne metoden. Har man større mengde fett som enten fjernes med fettfrysning eller kirurgi kan det være nødvendig med bukplastikk/tummy tuck for å redusere mengden overflødig overskuddshud. Ingen av metodene er på noen måte en erstatning fra å leve en god livsstil. Faktisk vil gjenværende fettcellen kunne ekspandere dersom man legger på seg, derfor er det viktig med riktig kost og trening. De beste kandidatene har subkutant fett, god hudkvalitet og normalvektig BMI. Dersom man har dårlig hudkvalitet, visceralt fett eller er havner i kategorien fedme er det mulig man bør se etter andre måter å bli kvitt fettet på.

 

Referanser:

ABCS. (2021.17.03). How to Choose Between Liposuction and Noninvasive Fat Reduction Procedures. https://www.americanboardcosmeticsurgery.org/cosmetic-medicine/how-to-choose-between-liposuction-and-noninvasive-fat-reduction-procedures

Blaak, E. 2001. Gender differences in fat metabolism. doi: 10.1097/00075197-200111000-00006

DermatologyTimes. (2016.06.01). Body Contouring breakthroughs and directions. https://www.dermatologytimes.com/view/body-contouring-breakthroughs-and-directions

Hwang, I-C., Kim, K-K & Lee, K-R. 2020. Cryolipolysis-induced abdominal fat change: Split-body trials. doi: 10.1371/journal.pone.0242782

Ibrahim, M. Mohsen. 2009. Subcutaneous and visceral adipose tissue: structural and functional differences. doi: 10.1111/j.1467-789X.2009.00623.x